Bezpieczna i funkcjonalna odzież robocza dla pracowników gastronomii - najważniejsze elementy

20-02-2020

Praca w gastronomii, niezależnie czy w wytwornej restauracji w wielkim mieście, czy w barze typu fast-food przy drogach szybkiego ruchu i autostradach, wymaga odpowiedniego ubioru, który spełnia restrykcyjne normy narzucone między innymi przez Sanepid, ale także Kodeks pracy. Jaka powinna być bezpieczna i funkcjonalna odzież robocza pracowników branży gastronomicznej? Odpowiadamy!

Ubrania dla gastronomii - podstawowe wymagania

Musimy pamiętać, że zadaniem ubrań dla gastronomii jest gwarancja bezpieczeństwa zdrowia pracowników, ale także higieny ich pracy oraz żywności, którą wyprodukują. Odzież powinna być więc w miarę możliwości odporna na wiele różnych czynników, które mogą narazić na niebezpieczeństwo pracownika: wodę, ogień, tłuszcz, a nawet ostre narzędzia.

Kto kupuje gastronomiczny uniform i kto jest jego właścicielem?

Zgodnie z zasadami opisanymi w Kodeksie pracy, to właściciel kupuje i zapewnia swoim podwładnym, niezależnie od stanowiska, które zajmują, odzież potrzebną do wykonywania obowiązków. Jest on także jej właścicielem, natomiast kucharz bądź kelner ma obowiązek odpowiednio o nią dbać, zwłaszcza, że po zakończeniu stosunku pracy, pozostaje ona nadal własnością pracodawcy. Jeśli ten chce, aby pracownik sam zakupił ubrania (np. czarne spodnie i czerwoną koszulę), to musi poinformować go, gdzie tego zakupu może dokonać oraz zwrócić mu poniesione koszta na podstawie faktury otrzymanej w sklepie.

Spodnie i bluzy

To wierzchnia odzież robocza. Gastronomia to taki typ działalności, w której ubrania kucharzy narażone są na różnego rodzaju plamy. Muszą być więc one odporne na zabrudzenia, a także łatwe w czyszczeniu. Kuchnia jest miejscem, gdzie panuje wysoka temperatura, jak również spora wilgotność. Zarówno bluzy, jak i spodnie muszą więc gwarantować doskonałą wentylację, aby ciało nadmiernie się nie pociło. Nie mogą one się także do niego przyklejać, co powodowałoby spory dyskomfort.

Koszule

Są one raczej zakładane przez kelnerów. To oni są wizytówką restauracji, dlatego dobrze dopasowana koszula doda im szyku i elegancji. Podobnie jak bluzy kucharskie, muszą one być wykonane z oddychającego materiału.

Zapaski oraz fartuchy

Zapaski to rodzaj odzieży noszonej zarówno przez kelnerów, jak i kucharzy, choć ci drudzy częściej zakładają fartuchy. Ich głównym zadaniem jest ochrona przed poplamieniem, te dla kelnerów posiadają dodatkowo niewielkie kieszonki, w których można nosić długopis oraz notes z zamówieniami. Fartuchy używane w kuchni mogą być cięższe, ponieważ często używa się takich, które są dodatkowo wodochronne oraz zabezpieczające przed poparzeniem.

Czapka kucharska

Czapka i inne rodzaje nakrycia głowy służą przede wszystkim higienie pracy. Żaden z gości nie będzie zadowolony, jeśli w swojej potrawie zobaczy włos osoby, która ją przygotowała. Chronią one także włosy przed pryskającym tłuszczem oraz wysokim ogniem.

Buty gastronomiczne

Buty gumowe robocze chronić będą stopę przed poparzeniem wrzątkiem oraz przed uderzeniem ciężkiego lub ostrego narzędzia. W sklepach BHP znajdziemy także obuwie z mikrowłókniny, które również świetnie sprawdzi się podczas pracy w kuchni. Kelnerom warto dopasować obuwie z antypoślizgową podeszwą, co znacznie ułatwi ich pracę na sali, do której często goście nanoszą wodę i błoto, przychodząc z zewnątrz w deszczowe dni.

  • JHK
  • 3M
  • DYDONA
  • FAGUM STOMIL
  • LEMIGO
  • RS
  • ABENA
  • INDUSTRIAL STARTER
  • ARDON
  • POLSTAR
  • DEMAR
  • PORTWEST
  • BATA
  • PROMOSTARS
  • Firma Jędrzej Śniadecki sp.z o.o
  • URGENT
  • CANIS
  • PROTEKT
  • SUNDSTROM
  • LUKSELL
  • FILTER SERVICE
  • ANRO
  • DELTA PLUS
  • ELDAN